Wyjazd nad morze może przynieść wiele korzyści, nie tylko w postaci odpoczynku i naładowania baterii na kolejny rok. Odpoczynek nad morzem wpływa znacząco na nasze zdrowie, dzięki dużej zawartości jodu, znajdującemu się w morskiej bryzie.
W okresie wczesnowiosennym i jesiennym zawartość jodu nad Bałtykiem jest dużo wyższa niż w sezonie wakacyjnym.
Jod jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu i jest ważny dla każdego, niezależnie od wieku.
Utrzymanie odpowiedniego poziomu jodu jest szczególnie ważne u osób z chorobami dróg oddechowych.
Pobyt nad Bałtykiem przyniesie korzyści dla zdrowia zarówno dla dzieci jak i ich opiekunów.
W jakich miesiącach nad morzem jest najwięcej jodu?
Jod dostępny jest nad polskim morzem cały rok, mimo iż najwięcej jest go jesienią i zimą. Warto dodać, że najwięcej jodu jest w pobliżu chłodnych mórz, takich jak Bałtyk.
Najkorzystniejszy dla naszego zdrowia jest pobyt nad polskim morzem podczas załamania pogody. Dzięki silnemu wiatrowi oraz wysokim falom poziom jodu ulega znacznemu podwyższeniu.
- Najlepszy okres na wdychanie jodu nad Bałtykiem to miesiące jesienne, zimowe oraz wczesno wiosenne.
- Najwięcej jodu znajduje się około 200-300 metrów od brzegu morza
- Najwyższe stężenie jodu w powietrzu jest przy pogodzie wietrznej i sztormowej.
Dlaczego jod jest ważny?
Niedobór jodu przyczynia się do wielu chorób.
Konsekwencjami niedoboru jodu może być:
- Bezsenność, zmęczenie
- Obniżony poziom energii
- Problemy z metabolizmem
- Podwyższenie cholesterolu
Niedobory jodu mogą być obserwowane na naszej skórze, cerze i włosach.
Częstym efektem niedoborów tego pierwiastka bywa też nadwaga i trudności z jej utratą.
Ilość jodu w organizmie zdrowego człowieka wynosi od 20 do 50 mg, z czego około 75% magazynowane jest w tarczycy
Dobowe zapotrzebowanie na jod dorosłego człowieka wynosi 150-300 mikrogramów. Ilość ta zapewnia właściwe funkcjonowanie tarczycy
Sposoby pozyskania jodu:
Wdychanie nadmorskiego powietrza
Spożywanie świeżych ryb, najlepiej prosto z kutra (dużą zawartość jodu zawierają makrele, łosoś, sardynki, śledzie, węgorz)
Produkty bogate w jod tj. brokuły, zielona sałata, estragon, dziki bez czarny, orzechy laskowe, szpinak, płatki owsiane
Suplementy diety