Wyjazd nad morze może przynieść wiele korzyści, nie tylko w postaci odpoczynku i naładowania baterii na kolejny rok. Odpoczynek nad morzem wpływa znacząco na nasze zdrowie, dzięki dużej zawartości jodu, znajdującemu się w morskiej bryzie.

 

W okresie wczesnowiosennym i jesiennym zawartość jodu nad Bałtykiem jest dużo wyższa niż w sezonie wakacyjnym. 

Jod jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu i jest ważny dla każdego, niezależnie od wieku. 

Utrzymanie odpowiedniego poziomu jodu jest szczególnie ważne u osób z chorobami dróg oddechowych.

 

Pobyt nad Bałtykiem przyniesie korzyści dla zdrowia zarówno dla dzieci jak i ich opiekunów.

W jakich miesiącach nad morzem jest najwięcej jodu?

Jod dostępny jest nad polskim morzem cały rok, mimo iż najwięcej jest go jesienią i zimą. Warto dodać, że najwięcej jodu jest w pobliżu chłodnych mórz, takich jak Bałtyk.

Najkorzystniejszy dla naszego zdrowia jest pobyt nad polskim morzem podczas załamania pogody. Dzięki silnemu wiatrowi oraz wysokim falom poziom jodu ulega znacznemu podwyższeniu.

  • Najlepszy okres na wdychanie jodu nad Bałtykiem to miesiące jesienne, zimowe oraz wczesno wiosenne.
  • Najwięcej jodu znajduje się około 200-300 metrów od brzegu morza
  • Najwyższe stężenie jodu w powietrzu jest przy pogodzie wietrznej i sztormowej.

Dlaczego jod jest ważny?

Niedobór jodu przyczynia się do wielu chorób.

Konsekwencjami niedoboru jodu może być:

  • Bezsenność, zmęczenie
  • Obniżony poziom energii
  • Problemy z metabolizmem
  • Podwyższenie cholesterolu

Niedobory jodu mogą być obserwowane na naszej skórze, cerze i włosach. 

Częstym efektem niedoborów tego pierwiastka bywa też nadwaga i trudności z jej utratą.

Ilość jodu w organizmie zdrowego człowieka wynosi od 20 do 50 mg, z czego około 75% magazynowane jest w tarczycy

Dobowe zapotrzebowanie na jod dorosłego człowieka wynosi 150-300 mikrogramów. Ilość ta zapewnia właściwe funkcjonowanie tarczycy

Sposoby pozyskania jodu:

  • Wdychanie nadmorskiego powietrza

  • Spożywanie świeżych ryb, najlepiej prosto z kutra (dużą zawartość jodu zawierają makrele, łosoś, sardynki, śledzie, węgorz)

  • Produkty bogate w jod tj. brokuły, zielona sałata, estragon, dziki bez czarny, orzechy laskowe, szpinak, płatki owsiane

  • Suplementy diety